SNOOKER       HISTORIA       REGLER       SPELARE       TURNERINGAR       SVERIGE       LÄNKAR


Snookerspelare

O'Sullivan | Higgins | Hendry | Murphy | Ebdon | Dott | Davis | WhiteRonnie O’Sullivan

ronnie o'sullivan

Ronnie O’Sullivan är från England och född 1975 och är kanske den största talang som någonsin kommit fram inom snooker. Hans smeknamn är ”The Rocket”. Han blev professionell spelare som 16-åring och vann sin första rankingtävling som 17-åring (UK Championship). Han har vunnit VM tre gånger (2001, 2004 och 2008). Han är känd för att spela extremt snabbt och offensivt och är dessutom dubbelhänt – en stor fördel inom snooker. Om han spelar mot en långsam spelare kan han förlora till följd av uttråkning eller otålighet. Han har gjort hela nio maximumbreaks. O’Sullivan är det svarta fåret inom snooker. Han har orsakat många skandaler. T.ex. har han blivit diskad för att ha rökt marijuana före en match, visat fingret åt bollarna i tv, han har gett upp mitt i viktiga matcher och gjort publiken mycket besviken.

John Higgins

john higginsJohn Higgins med smeknamnet ”The Wizard of Wishaw” är skotte, född 1975. Han blev professionell vid 17 års ålder och har vunnit VM tre gånger. Higgins har hittills gjort fem maximumbreak under sin karriär. Han är en duktig breakbuilder och är ganska offensiv.

Stephen Hendry

stephen hendry

Stephen Hendry är en skotsk snookerspelare född 1969. Han blev professionell vid 16 års ålder. Hendry har vunnit VM sju gånger och är därmed den som varit världsmästare flest gånger. Han har dessutom gjort flest centuries och nio maximumbreaks. När Hendry gjorde entré i snookervärlden fick de andra spelarna revidera sitt spel. Nu räckte det inte längre att gömma sig bakom gul, brun och grön vid öppningsstötarna, man var dessutom tvungen att lägga sig press mot kortsidans kant så att vit boll blev extra svår att träffa. En bisarr grej med Stephen Hendry är att man kan hyra honom för att gå en golfrunda. Detta kostar ett par hundra tusen och är således någonting som mest företag gör.

Shaun Murphy

shaun murphy

Murphy kommer från England och är född år 1982. Han har vunnit VM en gång (2005) och kommit till VM-final en gång (2009). Han är känd för att kunna sätta bollar på långt håll och på så sätt komma in snabbt i matchen. Han har rykte om sig att vara lite dryg och alltför självsäker. Ett exempel är när han spelade mot Steve Davis och ville fortsätta trots att Davis var tvungen att bli snookrad fyra gånger för att förlora. Murphy ansåg då helt kallt att det högst troligt kunde hända. Shaun Murphy är djupt kristen.

Peter Ebdon

peter ebdon

Ebdon är född 1970 i England. År 2002 vann han sitt enda VM mot Stephen Hendry och nådde då toppen av sin karriär. Han har dock befunnit sig bland de 16 bästa sedan dess och är en väldigt jämn och metodisk spelare. En del anser att han är alltför långsam för att vara särskilt underhållande att titta på. Inte heller är han särskilt offensiv. Han har inte vunnit så många rankingtävlingar men kommer ofta till kvartsfinal eller semi. Peter Ebdons stora passion vid sidan av snookern är att föda upp hästar.

Graeme Dott

graeme dott

Graeme Dott (uttalas ”Greiem”) kommer från Skottland och är född år 1977. Han blev proffs 1994 och har sedan dess haft en ojämn karriär. Han har vunnit VM en gång (2006). Att han ibland inte ens syns i turneringar beror på att han ibland lider av depression.

Steve Davis

steve davis

Steve Davis är född 1957 i England och är en av de största spelarna någonsin. På 80-talet dominerade han fullständigt. Han har vunnit VM sex gånger och en rad andra turneringar ett flertal gånger. Han har inspirerat många med sin speciella teknik och även varit en stor tv-personlighet. Steve Davis är mycket intresserad av golf och brukar även hålla på med trick shots.

Jimmy White

jimmy white

White, även kallad ”The Wirlwind”, föddes 1962 och är från England. Han blev professionell 1980. Jimmy White har aldrig vunnit VM. Dock har han varit i sex VM-finaler men blev alltid slagen. På 80-talet var det ärkemotspelaren Steve Davis som konstant slog honom och senare tog Stephen Hendry över den rollen. Han har vunnit tio rankingturneringar.
Jimmy White har, innan han blev en snookerlegend, varit så fattig att han levde på gatan. Han träffade sin fru under dessa svåra år och de har hållit ihop sedan dess. En annan galen historia är den då Whites hund, Splinter, blev kidnappad och en lösensumma utkrävdes. White blev då tvungen att betala ut den men fick tillbaka sin älskade hund. Han är känd för att ha de bråkigaste och skrikigaste fansen. Bara O’Sullivans fans kan matcha dem något sånär. Jimmy White är en av de mest älskade spelarna någonsin.