SNOOKER       HISTORIA       REGLER       SPELARE       TURNERINGAR       SVERIGE       LÄNKAR
Snooker – historia och bakgrund


Biljard spelades redan på 1500-talet och var på den tiden en sport som spelades av aristokrater. Själva spelet snooker uppfanns år 1875 i Indien av en överste vid namn Neville Chamberlain och det var också han som gav sporten dess namn. Då Chamberlain jobbade inom armén spelades ett spel som kallades ”black pool” där man hade femton röda bollar och en svart. Det började med att man lade till gul, grön och rosa boll medan brun och blå tillkom först senare.En dag kom en ung officer som var utbildad på Royal Military Academy i Woolwich. Denne berättade för Chamberlain att förstaårskadetter på skolan brukade kallas ”snooker”. Senare när Chamberlain spelade biljard med sina kollegor och en av dem missade en färgad boll skrek Chamberlain: ”Du är ju en riktig snooker!” Han förklarade sedan vad han menade med ordet och tillstod att de ju allihop var ”snookers” på spelet. Sedan dess kallades spelet Snooker. Tio år senare träffades en herre vid namn John Roberts, då biljardmästare, och Chamberlain på en middag och frågade om snookerns regler. Han kom senare att introducera spelet i England men det tog ett tag innan spelet nådde den popularitet det skulle komma att få. Snart började emellertid tillverkare av biljardutrustning att inse vilken efterfrågan det fanns och i slutet av 1800-talet hade spelet och utrustningen utvecklats som det ser ut idag.

Ytterligare popularitet skulle vinnas när de legendariska spelarna Joe och Fred Davis kom att dominera spelet under många år. Tack vare dem blev snooker ett spel för arbetarklassen i stället för som tidigare då det mest varit en förströelse för överklassen. Högsta breaket år 1922 var endast 33! Joe Davis var troligen den förste att göra ett maximumbreak år 1957 (i alla fall som man känner till).

Den första turneringen för amatörer i England spelades år 1916. Men den som etablerade den första professionella världsturneringen var just Joe Davis som också vann. Första gången ett världsmästerskap i snooker tv-sändes var 1973 och 1977 spelades det för första gången i Crucible Theatre i Sheffield där det fortfarande hålls. Snooker kom till Sverige först på 1980-talet.